Makanan Tradisional India
Gambar i: Pembuat roti canai
Setiap bangsa mempunyai makanan tradisi masing-masing. Tidak kira makanan tradisional Melayu, Cina, India, Kadazan dan banyak lagi. Setiap apa yang kita makan di Malaysia mempunyai kelainan dan keunikan tersendiri. Makanan tradisional India
merupakan salah satu kegemaran penduduk di Malaysia. Ini kerana
keunikan masakan tradisional India yang banyak menggunakan rempah ratus
dan roti yang diperbuat oleh orang India adalah asli.
Salah satu makanan terkenal masyarakat
India ialah roti tempayan atau roti nan. Roti tempayan dan roti nan
merupakan sejenis roti yang dibuat tanpa menggunakan penaik (yis) yang
dimasak dengan cara menampalkan roti tersebut dalam tempayan. Antara
ramuan yang digunakan dalam roti tersebut ialah tepung gandum, lelemak
dan rempah. Roti ini sedap dimakan besama kuah dal, atau kari dan
kadang-kala dihidangkan bersama ayam tanduri.
Gambar ii: Roti Nan/ Tempayan
Gambar iii: Hidangan Roti canai
Gambar iv: Nasi berlauk tradisi India
Menurut penduduk Asia Tenggara dan Asia
Selatan, tempayan pembakar roti ini dikenali sebagai tandoor. Ia
digunakan untuk membakar roti jenis leper. Roti yang sudah sempurna
siapnya akan disapu dengan mentega atau minyak sapi.
Tidak sempurna sekiranya makan roti
canai tanpa dihidangkan dengan lauk kari dalnya. Kari ialah nama untuk
pelbagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri
Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand dan negara-negara yang di Asia
Selatan dan Asia Tenggara. Anda perlu tahu, kari yang berasal dari
Negara India meruapakan salah satu hidangan yang benar-benar bersifat
‘Se-Asia’. Selepas itu, konsep ini dibawa ke Barat oleh
penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18.
Selain itu, makanan sejenis kuih yang
terkenal dikalangan masyarakat India ialah kuih Vadai atau (vada, wade,
vade, ) yang disebut sebagai ‘Wah-dei’. Kuih ini merupakan sejenis
makanan yang datangnya dari India Selatan. Terdapat dua jenis Vadai
iaitu Ulundu Vadai yang diperbuat daripada dal dan kentang. Ia enak
dimakan dengan adanya hirisan cili hijau, daun kari, dan bawang merah
dicampurkan sekali.
Gambar iiv: Kuih ‘Wah-dei’
Ulundu Vadai pula merupakan sejenis kuih
yang diperbuat daripada tepung beras dan berbentuk roda dengan lubang
ditengah. Ia sedap dimakan bersama chutney atau kuah kari. Vadai perlu
digoreng dengan minyak masak yang banyak.
Gambar v: Kuih Ulundu Vadai
No comments:
Post a Comment